-20C jaki olej lepiej zalać 5W30 czy 5W40 do TDI

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kundziajnik
    Ambiente
    • 2012
    • 108

sew1981, wtryskiwacze w siemensach padaja nagle, bez zadnych wczesniejszych przyczyn. Nie jestes w stanie przewidziec kiedy padnie Ci wtryskiwacz. Wtryskiwacze zawsze jak sprawdzalem byly w idealnej kondycji. Odpalam auto, wracam 100km do domu, auto chodzi jakby troche ciszej, rowniej,lepiej reaguje na gaz-jestem pozytywnie zaskoczony. Nagle jebs i gasnie. PADL WTRYSKIWACZ.
    Ot uroki siemensa
    O tyle ile w innych przypadkach na vagu pokazuje czego mozna sie spodziewac w najblizszym czasie tutaj nic sie nie pokazuje.
  • natash
    RS
    • 2011
    • 2599

Panowie, sroga zima, a zmiana oliwy nachodzi, co lepiej zalać 5W30 czy 5W40? Niby za temperatury minusowe odpowiada pierwsza cyfra, ale może jest jednak różnica.

Ps. Piszę tu bo wątek o oliwkach do TDI zamknięty, bo koledzy się pstrykają po nosach, jak ADMINISTRACJA chce to może przenieść do tamtego tematu.

Komentarz

• marekzu
      L&K
      • 2007
      • 1412
      • Superb II combi (3V5)

lej 5w40 - gdzie tam sroga zima

Komentarz

• barteq
        Rider
        • 2011
        • 309
        • Opel

popatrz na Statoil LazerWay 5w40 lub na Lotos Traffic Pro 5w40 CCS - 5240
        http://www.statoillubricants.com/mar/lu/sto00131.nsf/UKProductsWeb/lazerwayc35w-40/$FILE/Statoil_LazerWay_C3_5W-40.pdf

OneDetailing.pl - Profesjonalne kosmetyki samochodowe. Zapraszam!

Komentarz

• adaś
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2006
          • 876
          • Volkswagen

Mróz pewnie dlugo nie potrzyma
          A do BXE, jak już pisano w innym wątku, im gęstsza oliwa tym lepsza, czyli 5W40.
          Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
          a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
          Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
          O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)

Komentarz

• natash
            RS
            • 2011
            • 2599

Zamieszczone przez adaś
            Mróz pewnie dlugo nie potrzyma
            A do BXE, jak już pisano w innym wątku, im gęstsza oliwa tym lepsza, czyli 5W40.
            Tego wpisu nie widziałem, że im gęstsza oliwa tym lepsza do BXE, ale będę miał na uwadze. Czyli XW40 jest gęściejszy niż XW30?

Komentarz

• Dzida
              RS
              • 2006
              • 2253

Ja właśnie zalałem 5W30 i ostatnio będąc na Tarchominie odpalił mi pięknie, beż żadnego marudzenia. (12 h stania na mrozie -15 C).

Komentarz

• PAOLO ESCO
                RS
                • 2009
                • 6626
                • Volkswagen
                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez natash
                co lepiej zalać 5W30 czy 5W40
                ten który będzie miał lepszą lepkość strukturalną CCS (podawana jest przy -30C), lepszą temeraturę płynięcia i niższą lepkość kinematyczną w temperaturze 40C - to tyle by olej sprawował się dobrze w zimie (zwłaszcza na krótszych odcinkach). A czy to bedzie 5W/30 czy 5W/40 to "prawie" wszystko jedno bo i tu i tu masz 5W - przy optymalnych parametrach 5W/30 powinien (jeżeli chodzi i warunki użytkowania w zimie) lepiej się zachowywać niż 5W/40...ale można zdziwić się biorąc tylko pod uwagę klasę lepkości oleju według SAE.

Zamieszczone przez natash
                Piszę tu bo wątek o oliwkach do TDI zamknięty
                za to jest cisza i spokój...szkoda się tutaj rozpisywać, takich mini watków i zapytań będzie za chwilę pełno.
                PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• innova
                  Rider
                  • 2011
                  • 554

Zamieszczone przez adaś
                  tak,
                  i chwilę potem padły sformułowania: ciemnogród i średniowiecze odnośnie tej teorii jak i jej podobnych sformułowań pozbawionych logicznego i fizycznego uzasadnienia.

natash, ile Ty konsultacji potrzebujesz w tej sprawie ? Przecież Ci napisałem wszystko co i jak oraz podałem nawet w tamtym wątku ciekawą literaturę jak i przykłady. Chcesz fajny olej na każdą okazję to wybieraj w 0W-30 a w najgorszym przypadku 5W-30 przy czym szukaj takiego z najmniejszą lepkością kinematyczną (spełniającego aprobaty dla Twojego wozu to nikt Ci spokojnego snu nie zmąci) wszystko jedno czy punktem odniesienia będzie porónanie wartośći dla 40stC czy też 100stC.
                  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                  Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• Hiszp4n
                    Drive
                    • 2011
                    • 40

zamknijcie temat bo odpowiedz padła a znowu bedzie 50stron głupiego pisania :roll:

Komentarz

• natash
                      RS
                      • 2011
                      • 2599

Tak jest zamknąć. W tamtym wątku nie odkopałem się z odpowiedzi

Komentarz

Pracuję...